woensdag 10 december 2014

Katoen ka·toen

 
Gebruikte foto's delcampe.nl, lavital.nl, scientias.nl
 
Katoen in andere talen
Duits:  Baumwolle            Engels: Cotton           Spaans: Algodon
Frans: Coton                      Deens: Bomuld          Papiamento:  Katuna

Katoen is een zachte vezel die als witte pluizen uit de opperhuid van de zaden van de katoenplant groeit. De katoenvezel heeft een kenmerkende structuur, die om zijn as gedraaid is. Hierdoor ontstaan kurketrekkerachtige windingen waarmee de vezels achter elkaar haken bij het spinnen en draden vormen die als zodanig gebruikt worden om zacht, luchtdoorlatend textiel van te maken.

De grootste producent van katoen ter wereld is China, gevolgd door de Verenigde Staten en India.
In Europa is Griekenland de grootste producent.

Het is een zeer waardevol gewas, omdat slechts ongeveer 10% van het ruwe gewicht bij de verwerking verloren gaat. Bij de teelt wordt echter veelvuldig gebruik gemaakt van water, kunstmest en bestrijdingsmiddelen, waardoor het milieu onvriendelijk is. Ook bij de verwerking worden veel chemische stoffen gebruikt. Door de bewustwording van deze schade voor mens en milieu ontstaat er een grotere vraag naar Bio en Eco katoen.

Katoen is zacht, ademt prima, absorbeert goed, voelt prettig op de huid, houdt goed kleur vast en gaat lang mee. Het is ook goed te verwerken met andere vezels.
Katoen wordt verwerkt in stoffen en garens.

Bio of Eco katoen
Het is dezelfde katoenplant maar de teelt vind plaats op een biologische manier door gebruik te maken van andere insecten om de schadelijke schimmels en bacterien tegen te gaan. Er vind wisselteelt plaats om de voedingsstoffen on de bodem te behouden. Door deze manier van werken hebben biologische boeren meer kans op het mislukken van de oogst en minder grote opbrengst. Daarbij komt dat door het achterwege laten van bestrijdingsmiddelen tijdens de teelt er een minder constante kwaliteit is en de garens minder glad zijn. Hierdoor hecht de verf zich minder goed aan de vezel. Daar in tegen zijn biologisch katoenen stoffen vrij van irriterende of schadelijke kleurstoffen, zijn zachter, dikker en steviger maar ook iets duurder dan de convensionele katoen

foto's  lavital.nl, users.skynet.be, textielstad.nl 

 
 
 
 Ps.  Er ging iets niet goed onder dit bericht.
       Deze grote witte ruimte was niet de bedoeling.
       Maar ik weet niet hoe ik het weg moet krijgen.
dus even scrollen naar beneden aub.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Geen opmerkingen:

Een reactie posten